Murea palapaisti
Palapaisti on perinteikäs lihapata suoraan mummin keittiöstä. Tämän liharuoan jujuja ovat murea ja laadukas naudan paisti ja lihapalojen reilu ruskistus voissa. Aineslista on simppeli, mutta palapaistin maku hurmaa taatusti.
Reseptin tuotteet
Ainekset
800 g mureaa naudan ulko- tai kulmapaistia
1 tl suolaa
2 sipulia
3-4 rkl vehnäjauhoja
3 maustepippuria
1 laakerinlehti
2 rkl voita tai margariinia lihan ruskistamiseen
4-5 dl vettä
½ dl kermaa
Valmistusohje
1. Leikkaa naudan paisti noin kahden cm:n kuutioiksi. Kuori ja hienonna sipulit.
2. Kuumenna rasvaa pannussa ja ruskista lihakuutiot pienissä erissä joka puolelta kauniin ruskeiksi. Siirrä ruskistuneet lihapalat pataan ja mausta suolalla. Huuhdo tarvittaessa pannu paistojen välillä vedellä ja lisää liemi siivilän läpi ruskistettujen lihapalojen joukkoon.
3. Ruskista lopuksi myös sipulit sekä jauhot. Huuhdo pannu vielä lopuksi vedellä ja kaada kaikki ainekset pataan. Lisää joukkoon maustepippurit ja laakerinlehti. Hauduta palapaistia noin 1-1 1/2 tuntia lihan mureuden mukaan. Lisää tarvittaessa nestettä. Jos kastike tuntuu löystyvän liikaa, voit lisätä vielä vähän vehnäjauhojakin vesi- tai kermatilkkaan sekoitettuina. Lisää kermaa maun mukaan. Tarkista palapaistin maku ja kiehauta kastike.
4. Tarjoa palapaisti perinteiseen tapaan keitettyjen perunoiden tai perunamuusin, etikkakurkkujen tai -punajuurien ja salaatin kanssa.